Szybka pizza na jogurtowym spodzie

Wizyty w Ikea zawsze źle się kończą. Dla portfela rzecz jasna. Przecież nie dla nas! No i w przypływie rozrzutności zakupiłam nóż do pizzy. Zawsze męczyłam się takim zwykłym, powiedzmy: manualnym :D Ale co za tym idzie? Skoro mam już profesjonalny nóż, to teraz trzeba zrobić jakąś dobrą pizzę. Najlepiej jakieś trzy razy w tygodniu, bo dlaczego by nie :D

No ale skoro już robić pizzę, to dobrą i szybką. Ale niestety nie zawsze jakość idzie w parze z czasem, więc należy kombinować do perfekcji. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki idealny przepis, który łączy niezbyt oczywisty składnik użyty do spodu, a całość wychodzi tak doskonale, że później sami będziecie robić ją kilka razy w ciągu miesiąca ;)

Potrzebujemy na ciasto na 4 mniejsze pizze:


400 g mąki pszennej (z tego 50 g dodałam mąki kokosowej)
440 g jogurtu greckiego
ulubione przyprawy, ja dodałam: 
płaska łyżeczka ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
szczypta papryki jalapeno
sos pomidorowy zrobiony z pomidorów albo ketchup z cukinii (ja takiego użyłam)

Dodatki:


1/2 czerwonej papryki 
1/2 zielonej papryki
3-4 pieczarki
garść różyczek brokuł
mała czerwona cebula
wędzony boczek, ulubiona kiełbasa, szynka szwarcwaldzka 
mozarella
starty ser do posypania
opcjonalnie tofu naturalne lub wędzone w kostkę


Zaczynamy od dodatków, bo ciasto po wyrobieniu będzie od razu gotowe do dalszej obróbki.
Papryki myjemy, pozbywamy się szypułek nasiennych i kroimy w paski, które później niedbale przekrawamy na mniejsze kawałki.
Pieczarki obieramy ze skórki, czyścimy i kroimy wedle uznania, jak lubimy.
Z cebuli pozbywamy się mundurka, kroimy na połowę, a później w piórka.
Gdy do pizzy dodajemy boczek, kroimy go w paski, a gdy kiełbasę – w grubsze talarki i na połowę. A jeśli dodajemy jeszcze szynkę, rozrywamy ją nieregularnie i niedbale rzucamy na pizze ;)

Mąkę pszenną łączymy z kokosową (ale tylko opcjonalnie, nie jest to warunek konieczny), dodajemy jogurt grecki i ulubione przyprawy. Na początku całość łączymy łyżką, by później zakasać rękawy i zrobić o prawilnie, rękoma ;)
Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką, wykładamy dwie części i rozwałkowujemy do wybranej wielkości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150’C na 10 minut.
Po wyciągnięciu, podpieczone ciasto smarujemy sosem lub ketchupem i nakładamy nasze dodatki, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Temperatura bez zmian.

Pizza gotowa, teraz nie pozostaje nic innego tylko jeść :)

Smacznego!