Najlepsza zapiekanka makaronowa

Dawno nie było tutaj niczego nowego. Niby okoliczności sprzyjały do tego, by wymyślać nowe przepisy, ale zbyt dużo się rzeczy działo, by był czas na zdjęcia i spokojną rozpiskę nowych smaków. Ale wygląda na to, że trochę się życie uspokoiło i można niektóre rzeczy ponadrabiać.

Uznałam, że na pierwszy ogień pójdzie zapiekanka makaronowa, która od pierwszego kęsa okazała się fenomenalna! Pisząc teraz o niej, mam znowu ochotę, by ją zrobić, a dopiero co była na późny obiad w poprzednim tygodniu… Chyba to dobrze świadczy o przepisie ;)

Na 2 większe porcje potrzebujemy:

  • 200 g makaronu świderki lub małe kolanka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka (ja użyłam 1,5% bez laktozy)
  • 3 większe garście tartego sera
  • kulka mozarelli
  • 4-5 plasterków szynki pokrojonej w paski
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej i wędzonej papryki
  • opcjonalnie można dodać łyżeczkę ostrego sosu chilli

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i włączeniu piekarnika, by ten się już nagrzewał do 190’C.
  2. Makaron odcedzamy a ciepły jeszcze garnek zabieramy do zrobienia sosu beszamelowego. Tak się go bałam, a wyszedł idealny! Czyli tak: do garnka wrzucamy masło i podgrzewamy aż to się roztopi i nagrzeje. Następnie wrzucamy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, by nie przywarło do dna i smażymy około 1 minuty. Teraz wymieniamy drewnianą kopystkę na trzepaczkę, wlewamy połowę mleka do garnka i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki oraz zawartość się nie przypaliła. Po mniej więcej minucie wlewamy pozostałą część mleka, dokładnie mieszamy i zmniejszamy moc palnika. Teraz w sumie najgorsza część, bo czekamy aż sos beszamelowy osiągnie konsystencję śmietany (wtedy będzie wiadomo, że dobry!). Dodatkowo: nie przejmujcie się, gdy w sosie znajdzie się kilka grudek, też będzie pyszny!
  3. W międzyczasie beszamel można doprawić do smaku paprykami, solą i pieprzem. Na samym końcu można wrzucić szynkę i dodać ostry sos.
  4. Przygotujmy sobie naczynie żaroodporne, bo zaraz będziemy na ostatniej prostej w przygotowywaniu zapiekanki!
  5. Do sosu beszamelowego dodajemy połowę startego sera i mieszamy tak długo aż ten się praktycznie rozpuści. Dodajemy ugotowany al dente makaron i całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera. Dodajemy na wierzch poszarpaną mozarellę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Wierzch zapiekanki musi być ślicznie przyrumieniony!
  6. Teraz pozostaje najlepsza część, jedzenie! :) Smacznego!