Placuszki dyniowe z karmelizowanymi owocami i serem pleśniowym

Trzy kilogramy dyni zobowiązują do niejednego przepisu z tym warzywem, ani nawet nie dwóch, tylko do zrobienia całego cyklu! Dzisiaj mam dla Was dyniowe placuszki, które nadają się na leniwe śniadanie, obiad oraz kolację. Od nas samych zależy o jakiej porze podamy to danie. Jedno jest pewne, będzie pysznie!

Na początku tygodnia wpadłam, chyba, na najlepszy pomysł, na jaki mogłam wpaść! Zrobiłam puree z dyni i je zamroziłam, by później być taka super i mieć godzinę do przodu do ogarniania przepisu :) Nawet koty chciały się poczęstować placuszkami, bo po powrocie do mieszkania jedna sztuka wyszła poza talerzyk i tak samotnie leżała na desce :)

Potrzebujemy:

1 szklanka puree z dyni

2 jajka

jogurt naturalny (200 ml)

1,5 szklanki mąki

1 łyżka oleju ryżowego

1 łyżeczka kurkumy

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina mleka, gdy ciasto będzie zbyt gęste

 

1 gruszka

1 jabłko

4 łyżki cukru

odrobina wody

łyżka masła

do podania: kilka plasterków sera pleśniowego

opcjonalnie: boczek!

W misce mieszamy jogurt, jajka, puree z dyni i olej. W drugim naczyniu ogarniamy suche składniki, czyli mąkę, kurkumę, proszek do pieczenia oraz sól. Teraz wszystkie składniki razem  mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Na rozgrzanej patelni z olejem ryżowym, smażymy placuszki. Gdy uważamy, że są za bardzo natłuszczone, wykładamy na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. 

Zabieramy się za owoce! Gruszkę i jabłko obieramy i kroimy w ósemki, po czym dodajemy je do garnka z rozgrzanym masłem. Po dwóch minutach wsypujemy cukier i mieszamy. Po chwili dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę mieszamy. Zestawiamy z palnika.

Jeśli wybraliśmy opcję z boczkiem, kroimy go w paski i wkładamy na 15/20 minut do piekarnika.

Gdy wszystko jest gotowe, układamy placuszki w dyniową piramidę polewamy sosem z karmelizowanych owoców, które dorzucamy z boku. Boczek będzie uwieńczeniem szczytu. Na samym końcu dodajemy ser pleśniowy. Teraz wystarczy tylko wziąć sztućce i zajadać się kolejnym dyniowym rozwiązaniem :)

Smacznego!