Makaron z kolorowymi pomidorami

W pomidorach można przebierać jak tylko nam się podoba. Wielkość, kolor czy smak. Z dzieciństwa pamiętam jak zrywałam je prosto z krzaka, gdy tylko miałam na nie ochotę i nawet nie myślałam, by jeść je inaczej. Dzisiaj, dodaje je częściej do wszelakich makaronów niż ot tak sięgam, by delektować się ich smakiem.

Jakiś czas temu miałam dla Was przepis na makaron z pomidorami i boczkiem, który był bardziej czasochłonny od tego, którym dzielę się właśnie teraz. Nie pozostaje nic innego jak wziąć noże w dłoń i zabrać się za pichcenie :)

Potrzebujemy:

1 duży malinowy pomidor

1/2 opakowania (500g) żóltych pomidorków

ulubiony makaron

1 biała cebula (można użyć czerwonej)

garść rukoli

1/2 łyżeczki papryczki chili 

1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne

1 płaska łyżeczka kolendry

1 łyżeczka bazyli

2 łyżki oleju ryżowego

(opcjonalnie boczek)

Zaczynamy od sparzenia pomidora malinowego (jeśli nie chcemy za dużo skórek :D). Hartujemy warzywo, obieramy ze skórki i na chwile zostawiamy.

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie zabieramy się za zrobienie sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i szklimy. Jeśli zdecydowaliśmy się dodać do naszego makaronu boczek, powinniśmy go pokroić w kostkę i dodać właśnie w tej chwili na patelnię.

Wracamy do pomidorów! Żółte kroimy w ćwiartki, a malinowego w dużą kostkę. Całość wrzucamy na patelnię i dusimy przez maksymalnie 20 minut.

Nie przejmujcie się, że sos jest zbyt rzadki – zgęstnieje, a dodatkowo dodamy do niego makaron, który dzięki niemu nieco zmięknie. Na samym końcu (zanim dodamy makaron), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Teraz nie pozostaje nic innego jak nałożyć porcje na talerze, posypać rukolą i delektować się daniem :)

Smacznego!