Czas wziąć się za pichcenie, bo pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia. Mam ludzi od zakupów, więc nie pozostaje mi nic innego jak zakasać rękawy i tworzyć w kuchni same smakołyki :)
Po wizycie w Radiu Merkury, dostałam dodatkowej energii (pomimo przeziębienia, które się zaprzyjaźniło ze mną i nie chce sobie odejść) i dzisiaj na obiadokolację zaserwowałam tartę z papryką i cukiniowym labiryntem.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Wykładamy na formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Brzegi powinny być nieco wyższe, ponieważ masa na powierzchni będzie płynna i musi napotkać na swojej drodze przeszkodę ;). Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C na 10 minut.
W międzyczasie kroimy paprykę w średnią kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki z całej długości warzywa.
Wszystkie składniki razem łączymy. Dodajemy trochę startego sera, resztę wykorzystamy na posypanie na wierzchu.
Na ciasto, wylewamy kilka łyżek masy i układamy plastry cukinii wokół obwodu formy. Blisko ścianki cukinii, wrzucamy małą część papryki i tworzymy następną ściankę z cukinii. Powtarzamy te czynności aż dotrzemy do środka. Wylewamy do końca masę i na wierzch posypujemy startym serem.
Wkładamy całość do piekarnikowej sauny na 30 minut w 180’C (do momentu aż nasza masa się zetnie).Smakuje i na zimno i na ciepło. Do nas pozostaje wybór w jakiej formie zjemy naszą tartę.