Makaron spotyka się z chińczykiem.

„Nasz klienta, nasz pan”, tak w jednym ze skeczy, mówi kabaret Ani Mru Mru. Dzisiaj ma być szybko i smacznie. Zamiast chińskiej wersji ryżu, na talerzu zagościł makaron w wersji chińskiej. Jest pysznie. Jest kolorowo. Jest szybko.

Dzisiaj mój Pomocnik ochoczo zawinął się w kołdrę i udawał kokon, zamiast mi pomagać. Zostaje Mu to wybaczone, bo podobno „będę chory”. Zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty!

Składniki na 2 porcje:

1/2 opakowania chińskiej mieszkanki warzyw
mała pierś z kurczaka
makaron świderki
bazylia, oregano
sos sojowy

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę warzyw rumienimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dusimy 5 minut, a następnie dodajemy kurczaka i razem smażymy. Makaron gotujemy al dente. Gdy nasz kurczak odpowiednio zarumienił się wśród warzyw, ściągamy z płyty indukcyjnej i łączymy z makaronem. Na samym końcu, dodajemy kilka kropel sosu sojowego i zabieramy się za pałaszowanie obiadu.

Szybko, prosto i smacznie! Smacznego!