Szybka sałatka.

Piątek oznacza koniec tygodnia pracowniczego i początek weekendowego odpoczynku. Po wczorajszym rozleniwieniu, postanowiłam zrobić na obiadokolację, coś szybkiego i sycącego. W drodze powrotnej do domu, po licznych dyskusjach ze Smakoszem potraw, doszliśmy do wniosku, że zjemy dzisiaj: sałatkę z kurczakiem z sosem czosnkowym. Trywialnie proste danie, a syci i cieszy oko kolorami (a żołądek smakiem:)).

Głód doskwierał, więc tempo robienia sałatki było na najwyższym trybie. Palce były bliskie ostrza noża, ale sprawnie uciekły i nadal są całe. Jednak tym razem nie udało mi się zapobiec łzom, ale cebulowe łzy szybko przyszły i szybko sobie poszły. Rach ciach! I sałatka zrobiona!

Składniki na 2 porcje:

mała pierś z kurczaka
paczka mieszanki sałat
1 duży pomidor
1 średnia papryka (kolor jaki nam się podoba)
1 mała czerwona cebula
1 średni ogórek zielony
sól i pieprz

Warzywa kroimy według uznania (w średnią kostkę, małą kostkę, plasterki). Sałatę wykładamy na miskę, nakładamy na nią warzywa, tworząc kolorową kompozycję z warzyw. Pierś z kurczaka oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie zabieramy się za robienie sosu:

Sos:

mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta bazylii
Czosnek wyciskamy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na kilka minut, by wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Gdy tylko kurczak będzie gotowy, nakładamy na wierzch naszej sałatki, dodajemy opcjonalnie rukoli i polewamy sosem. Teraz możemy spokojnie zabrać widelec ze sobą i zająć się degustacją szybkiej sałatki, która jest tak bardzo kolorowa, jak i smaczna.

 Smacznego!