Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym.

Poznańska środa jest szaro-bura, zimna i mokra. W takie dni najlepiej nie wychylać głowy zza kołdry. Jednak praca wzywa i należy nawet w takie dni stawić jej czoła. Patrząc na aurę za oknem, uśmiecham się do siebie, bo słońce zaczyna się przebijać przez fałdy chmur. Środa uratowana!
Chwilowo jestem zajęta bardziej niż zwykle, więc będzie szybko i prosto: placuszki z cukinii z sosem czosnkowym.

Już miałam się dzisiaj zaprzyjaźnić z tarką i pożegnać się z palcami, jednak mój Smakosz ochoczo przystanął na moją prośbę pomocy i wspólnymi siłami stworzyliśmy dzisiejszy obiad.

Składniki na 2 osoby:

średnia cukinia
średnia cebula
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta natki z pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

Cebulę i cukinię ścieramy na dużych oczkach na tarce. Łączymy z jajkiem, mąką. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i oliwę z oliwek. Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju, aż placuszki lekko się zrumienią po obydwu stronach.
Sos:

mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku
pieprz i sól

Składniki łączymy ze sobą i pozostawiamy na około 10minut, by składniki się ze sobą „przegryzły”. Po usmażeniu placuszków, polewamy sobie sosem i możemy ze spokojem się zajadać obiadem. Dla tych, co nie przepadają za cukinią, pocieszę że tego warzywa wcale nie czuć. A warto zrobić taki szybki obiad, bo jest naprawdę pyszny!


Smacznego!