Z racji tego, że zaczęłam przykładać większą wagę na to, co jem, postanowiłam wyrzucić niezdrowe przyzwyczajenia i zacząć zdrowe odżywianie. W ciągu dnia spędzam mnóstwo czasu w internecie, więc teraz czas pożytkuję również na wyszukiwanie nowych przepisów, które dalej będą mnie trzymać w moim postanowieniu. Tarta z warzywami, dzisiaj to serwowałam na obiad. Trywialny posiłek, który bardzo syci i jest pyszny!
Przepis na małą blachę:
150g mąki
70g masła
1 jajko
szczypta soli
Wszystko razem łączymy, aż powstanie nam jednolita kula, którą wkładamy do lodówki na 30 minut.
Farsz:
100g startego sera żółtego
mieszanka warzyw wg upodobania
zioła prowansalskie
Po upływie 30minut, wyciągamy ciasto i rozkładamy na blachę. Nakłuwamy ciasto widelcem, by lepiej się upiekło. Wkładamy na 10minut do nagrzanego piekarnika do 180’C.
Warzywa mieszamy z 3/4 startym serem, dodajemy zioła. Resztę sera zostawiamy na posypanie całości na wierzchu.
Po podpieczeniu spodu, wyciągamy go i nakładamy na wierzch warzywa. Równo rozprowadzamy i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180’C przez 20minut. Czas minie i możemy zajadać się pysznym obiadem!
Pychota! Smacznego!